Borówka amerykańska i jej nieocenione walory zdrowotne

Wiele problemów zdrowotnych wynika z niedoboru minerałów i witamin. Pozbycie się z posiłków owoców skutkować może wieloma chorobami i problemy ze wzrokiem, koncentracją, a także z wydolnością układu krążenia czy układy trawiennego. Jaki owoc jest bardzo pomocny dla ludzkiego organizmu?

Borówka amerykańska to prawdziwa kopalnia minerałów typu potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, sód oraz witamin A, B i C czy kwas foliowy. Tak duża ilość pozytywnych związków ma ogromny wpływ na zdrowie organizmu ludzkiego. Przede wszystkim borówka amerykańska pozytywnie wpływa na wzrok. Podczas II wojny światowej, amerykańscy żołnierze spożywali owoc w celu poprawienia widzenia w nocy. Inne właściwości borówki to zapobieganie chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, niwelowanie problemów z pamięcią. Borówka posiada także składniki, które neutralizują enzymy odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych, zapobiega powstawaniu marskości wątroby oraz działa ochronnie na komórki wątroby. Polecana jest osobom, które częściej spożywają alkohol lub gustują w ciężkich potrawach silnie obciążających wątrobę. Borówka amerykańska także pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Skutecznie zwalcza szkodliwe bakterie oraz przyczynia się do usuwania z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Sposobów spożycia borówki amerykańskiej jest wiele. Idealnie nadaje się do koktajlu owocowego, ciast, sałatek i słodkich deserów typu bita śmietana czy galaretka. Można także spożywać ją na surowo, a najlepiej smakuje bez obróbki termicznej. Borówkę amerykańską najlepiej przechowywać w lodówce do siedmiu dni.